Human Factors Actueel
Nummer 37; Maart 2020

Wij ondersteunen de ROAZ bij uitvraagsysteem PBM

De huidige pauze in trainings- en consultancyactiviteiten van de Human Factors Adviesgroep biedt ruimte voor het in de lucht brengen van een automatisch uitvraagsysteem PBM van Erik Timmermans.

In de huidige periode, waarin door ons geen trainingen worden gegeven, heeft Erik Timmermans zich voor het ROAZ Zuidwest-Nederland ingezet en hier het proces van het uitvragen van de voorraad aan Persoonlijk Beschermingsmiddelen (PBM) bij de zorginstellingen in de regio geautomatiseerd. Dit door een systeem te ontwikkelen dat op ingestelde tijden automatisch een op maat gemaakte uitvraaglijst verstuurt aan de instellingen, welke via internet wordt beantwoord. Het systeem biedt een overzicht van wie al gereageerd heeft, en de mogelijkheid automatisch herinneringen te versturen.

Het uitvraagsysteem PBM vervangt veel handmatig werk en reduceert de kans op fouten. Voor ons is de voorraadstatus en tijdsplanning in één oogopslag in te zien, en de uitgevraagde organisaties koppelen aan ons terug dat het systeem erg gebruiksvriendelijk is en een makkelijke mogelijkheid biedt tot het doorgeven van de voorraadstatus.

— Laurence Walhout, Adviseur Traumacentrum / ROAZ Zuidwest-Nederland

Zodra gegevens zijn ontvangen, is het via de beheerderswebsite mogelijk de gegevens te raadplegen en te sorteren op prioriteit van bijvoorbeeld voorraad als ook tijdsplanning – hoe lang kunnen de betrokken instellingen nog vooruit met hun voorraden?

Via de mogelijkheid te exporteren naar Excel is het mogelijk meer uitgebreide analyse te doen en distributie te plannen.

Het systeem had een plaats op een website nodig, bij voorkeur op een Nederlandse locatie. De Human Factors Adviesgroep kon hierin voorzien en is trots om op die manier een klein steentje bij te dragen aan het organiseren van de respons op de COVID-19 / Corona crisis.

Evaluatie

Overal in de zorg wordt nu door verschillende teams samengewerkt. De planning en training van de voorgaande jaren moet nu zijn vruchten afwerpen. De Human Factors Adviesgroep kan ondersteunen door middel van evaluaties.

Dit kan gaan om korte, tussentijdse (mondelinge) evaluaties om snelle verbeteringen en oplossingen voor problemen te vinden, als ook om opbouw van een evaluatierapportage over langere termijn. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

Wij wensen alle hardwerkende medewerkers in de zorg en alle andere getroffen sectoren veel steun toe, en wensen iedereen sterkte en kracht toe in deze moeilijke tijd.

Blijf vooral gezond, en let op elkaar. De Human Factors Adviesgroep hoopt u binnenkort weer van dienst te kunnen zijn. Heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op.