Human Factors Actueel
nr. 17; december 2013
Serious Gaming: Wat doet een chirurg in de cockpit?
Samenvatting van de bijdrage van Bert Timmermans aan het boek ‘Serious Gaming. Leren door te ervaren’
De Human Factors Adviesgroep zet vluchtsimulatoren in als onderdeel van een programma gericht op de ‘no blame’ veiligheidscultuur in de gezondheidszorg. Een unieke manier van leren en veranderen waarover Bert Timmermans een bijdrage heeft geschreven in het boek ‘Serious gaming. Leren door te ervaren’.
Het boek geeft een dwarsdoorsnede van wat er anno 2014 gaande is in de wereld van Serious Gaming. Naast Bert Timmermans lichten nog dertien andere auteurs de principes toe en geven voorbeelden uit de praktijk. Onder de vlag van ‘Serious Gaming’ behandelt dit boek businesssimulaties, gamification, applied gaming en business games in digitale of analoge vorm. Het boek laat zien dat er op dit gebied forse veranderingen te verwachten zijn op het gebied van onderwijs, training en reorganisatietrajecten.
Lees voor meer informatie het nieuwsartikel over dit onderwerp.
‘Serious Gaming. Leren door te ervaren’
Prijs: € 28,50, 250 pagina’s, Paperback;
ISBN: 9789491758075
Verkrijgbaar bij Bol.com, Cosmox.nl, Managementboek.nl en bij uitgever Trophonios via: https://www.trophonios.nl/webshop/nederlandse-klanten/
Speciale training incidentonderzoek in de zorg- en hulpverlening
Het werk in de zorg- en hulpverlening is niet zonder risico’s. Bekend is de maatschappelijke discussie rond patiëntveiligheid in de zorgverlening. En daarnaast is sprake van ongevallen en incidenten tijdens de inzet van de brandweer en politie. Daarbij zijn geregeld slachtoffers te betreuren.
Vaak blijkt dit vermijdbaar. Belangrijk is dat we leren van de toedracht, pas dan kunnen we bepalen hoe we preventie kunnen bedrijven.
De Human Factors Adviesgroep heeft een unieke training samengesteld voor functionarissen die belast zijn met het onderzoek van incidenten. De training is gericht op human factors als belangrijkste factor bij incidenten en ongevallen. Daartoe wordt gebruik gemaakt van expertise uit de luchtvaart.
Onder andere wordt bij de training gebruik gemaakt van de ervaringen van de deelnemers in een vluchtsimulator.
Lees voor meer informatie het nieuwartikel over deze trainig.
Open inschrijving workshop Leren van de Luchtvaart op 21 januari
In een vliegsimulator worden de deelnemers geconfronteerd met human factors en de manier waarop die het handelen beïnvloeden. Daarmee kunnen de “simulatorervaringen” worden vertaald naar de dagelijkse werksituatie van iedere deelnemer. We gaan in op het thema “no-blame cultuur”. Leren van fouten en foutpreventie binnen een goede veiligheidscultuur. En we zoomen in op het functioneren van de individuele hulp- of zorgverlener onder bezwarende omstandigheden. Inzicht wordt gegeven in de manier waarop mensen beslissingen nemen en welke belemmerende factoren daar invloed op hebben.
We sluiten af met de vraag: “en wat doe je morgen met deze ervaringen?”
Wat zeggen deelnemers aan eerdere workshops?
- Heldere presentaties, die op boeiende wijze in de praktijk gebracht worden in de simulator. Je voelt, hoort en proeft hoe de vliegwereld zich het veiligheidsdenken eigen heeft gemaakt.
- Prima workshop; veel geleerd. Hoewel ik er veel over gelezen en gesproken had is deze workshop zéér verdiepend geweest.
- Praktische invulling van de theorie is erg waardevol; je ziet direct hoe awareness en ‘BOBOC’ in de praktijk werken.
- Leerzaam gedeelte over zinloosheid van ‘straffen’ bij fouten.
- Diversiviteit van de dag is prettig; theorie, interactie en simulator.
- Leerzame discussie/ervaringen vanuit diverse sectoren; heel verschillende ervaringen.
- Nodigt uit tot vervolg in de eigen werksituatie.
Op 21 januari 2014 is de eerstvolgende open inschrijving van deze workshop gepland. De workshop duurt een dag en wordt gehouden bij EPST (European Pilot Selection & Training) te Utrecht.. Het maximum per workshop is beperkt tot 16 deelnemers, dus schrijf u tijdig in. De kosten van deelname bedragen € 495 (incl. lunch, reader, excl. btw).
Wilt u meer informatie of zich inschrijven? Via info@hufa.nl kunt u een programma aanvragen.