Human Factors Actueel
nr. 16; november 2013

Patiëntveiligheid: Inspanningen Nederlandse ziekenhuizen beloond; Verdere stappen op de cultuurladder blijven noodzakelijk

Volgens onderzoek door het NIVEL e.a. is afgesproken reductie van 50% in de vermijdbare zorggerelateerde schade en sterfte in 2012 gerealiseerd. Sinds 2008 is de potentieel vermijdbare sterfte bij patiënten gedaald van 1960 naar 970 per jaar.

trmteam-5946094Het resultaat is allereerst een felicitatie waard. Nu is het zaak om dit prachtige resultaat vast te houden én te verbeteren. Het is namelijk menselijk dat de aandacht voor veiligheid langzaam verslapt nadat goede resultaten behaald zijn: in de luchtvaart heeft men geleerd dat men continue aan de cultuur moet werken om dit te voorkomen.

Aandacht houden voor de veiligheidscultuur wordt dus zeer belangrijk. Volgens het NIVEL bevindt de cultuur in de ziekenhuizen zich op het niveau waar

men de zaak instrumenteel op orde heeft. Om de successen op het gebied van patiëntveiligheid door te zetten is het heel belangrijk om door te groeien naar een veilige, transparante cultuur waarbij werken aan patiëntveiligheid bij iedereen op de eerste plaats staat.

Programma ‘Patiëntveiligheid voor zorginstellingen’

De Human Factors Adviesgroep heeft daartoe het programma ‘Patiëntveiligheid voor zorginstellingen’ ontwikkeld. Het houdt rekening met de behoeften van iedere individuele zorginstelling en wordt samen met bestuur, professionals en patiënten opgebouwd.

Lees voor een meer uitgebreide analyse en verdere informatie dit artikel op onze site.

Heeft u interesse in een trainingsprogramma dat op maat van uw ziekenhuisorganisatie is gesneden en bent u geïnteresseerd in de bijdrage die wij kunnen leveren aan de ontwikkeling van de veiligheidscultuur en het veiligheidsmanagement, neem dan contact met ons op. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Bert Timmermans: bert.timmermans@hufa.nl , Telefoon 0651-352331


Open inschrijving workshop Leren van de Luchtvaart op 21 januari

In de luchtvaart is al veel gedaan om de vliegveiligheid te verbeteren. Daarbij blijken human factors een rol te spelen in ca. 80% van de incidenten en ongevallen. In de workshop maken we gebruik van de ervaringen in de luchtvaart.

hufa17_2-4694095In een vliegsimulator worden de deelnemers geconfronteerd met human factors en de manier waarop die het handelen beïnvloeden. Daarmee kunnen de “simulatorervaringen” worden vertaald naar de dagelijkse werksituatie van iedere deelnemer. We gaan in op het thema “no-blame cultuur”. Leren van fouten en foutpreventie binnen een goede veiligheidscultuur. En we zoomen in op het functioneren van de individuele hulp- of zorgverlener onder bezwarende omstandigheden. Inzicht wordt gegeven in de manier waarop mensen beslissingen nemen en welke belemmerende factoren daar invloed op hebben.

We sluiten af met de vraag: “en wat doe je morgen met deze ervaringen?”

Wat zeggen deelnemers aan eerdere workshops?

  • Heldere presentaties, die vervolgens op boeiende wijze in de praktijk gebracht worden in de simulator. Je voelt, hoort en proeft hoe de vliegwereld zich het veiligheidsdenken eigen heeft gemaakt.
  • Heldere workshop; veel geleerd. Hoewel ik er veel over gelezen en gesproken had is deze workshop zéér verdiepend geweest.
  • Praktische invulling van de theorie is erg waardevol; je ziet direct hoe awareness en ‘BOBOC’ in de praktijk werken.
  • Leerzaam gedeelte over zinloosheid van ‘straffen’ bij fouten.
  • Diversiviteit van de dag is prettig; theorie, interactie en simulator.
  • Leerzame discussie/ervaringen vanuit diverse sectoren; heel verschillende ervaringen.
  • Nodigt uit tot vervolg in de eigen werksituatie.

Op 21 januari 2014 is de eerstvolgende open inschrijving van deze workshop gepland. De workshop duurt een dag en wordt gehouden bij EPST (European Pilot Selection & Training) te Utrecht. Er zijn nu nog een aantal plaatsen beschikbaar. Het maximum per workshop is echter beperkt tot 16 deelnemers, dus schrijf u tijdig in. De kosten van deelname bedragen € 495 (incl. lunch, reader, excl. btw).

Wilt u meer informatie of zich inschrijven? Via info@hufa.nl kunt u een programma aanvragen.